Месни ястия · Основни

Пълнени чушки с кайма и ориз

Вкусни пълнени чушки от https://inthebeniskitchen.com/

Здравейте, приятели! 🤗
За обяд и вечеря днес приготвих едно от най-любимите ястия у дома, а именно пълнени чушки. Сдобих се с хубави месести червени капии, които допълнително обогатиха вкусът на ястието.👩‍🍳🌶🥘🍴😋😍
Всеки ги приготвя по свой си начин и несъмнено имат различни и все чудесни вкусове. Ще споделя как ги приготвям аз и ще ви пожелая щастливи почивни дни и много слънчево настроение!🥰🌞🌻📝
За 8 големи чушки са нужни /едната веднага бе изядена и затова на снимката се виждат 7/:
🌶8 бр. чушки червена капия /1 кг.//или повече по-малки/
🌶800 гр. мляно месо /използвах свински врат/
🌶1 глава лук
🌶1 голям морков /настърган/
🌶1 домат /обелен и нарязан на ситно/
🌶1 ч.ч. ориз /180 гр./
🌶1/2 връзка магданоз
🌶1 ч.л. червен пипер
🌶½ ч.л. млян кимион
🌶1 ч.л. сушена чубрица /добре почистена от евентуални пръчици и стрита ситно/
🌶½ ч.л. черен пипер
🌶Сол на вкус /фино смляна морска/ https://shop.gladen.bg/product/alnatura-morska-sol
🌶Олио
🌶2 с.л. сух органичен зеленчуков бульон https://shop.gladen.bg/product/alnatura-bio-zelenchukov-bulyon-paket
🌶За застройката: 1 с.л. масло, 1 с.л. олио, 1 с.л. брашно /равна/, 4 с.л. кисело мляко, 2 яйца, сол
В касерола загрях 5 ч.ч. вода /1300 мл./ и когато завря, добавих сухия бульон. Оставих да ври 2 минути и го отстраних от котлона.
Чушките измих и почистих от семената, като запазих капачетата. В дълбок и широк тиган загрях 4 с.л. олио и запържих лука и моркова. Когато омекнаха и морковът си пусна красивия цвят, добавих ситно нарязаните дръжки на магданоза и каймата. Посолих и поръсих с кимиона и черния пипер. Готвих докато каймата добие зърнеста структура, замирише на вкусно и стане златиста. Тогава добавих червения пипер и обеления и нарязан на дребно домат. Разбърках и след около 2 минути прибавих измития и отцеден ориз. Разбърках и готвих още 2-3 минути. Готовата плънка поръсих със ситно нарязания магданоз и разбърках. Напълних чушките почти до горе и затворих с капачето. Така напълнените и разположени в тавата чушки набодох на 2 места с острото на ножа и залях с 5 ч.ч. вряла вода /1300 мл./ Идеята на повечето течност е да остане за приготвянето на застройката. Ако не я обичате и ще я пропуснете и 4 ч.ч. са достатъчни /1 л./ Полях с по няколко капки олио и сложих да се пекат в загрята на 180 градуса фурна. Когато се изпекоха от едната страна, внимателно ги обърнах, за да добият апетитен загар и от другата. Ако течността по време на печене значително намалява, добавете 1 ч.ч. гореща вода 15 минути преди крайната готовност на ястието. За около 1 час и 20 минути чушките бяха готови.
С черпак взех 2 ч.ч. от течността на ястието.
В касерола загрях маслото и олиото и добавих брашното и щипка сол. Когато доби златист загар добавих горещия сос от ястието и разбърках енергично. Получи се рядък сос. Отделно разбърках много добре яйцата с киселото мляко. Махнах касеролата от котлона и на порции добавих млечната смес, разбърквайки постоянно. Върнах съда на котлона и изчаках само да заври. Така получената рядка и гладка смес изсипах в останалата течност между чушките и леко разклатих тавата, за да се смесят добре. Върнах във фурната за не повече от 5 минути, след което я изключих и оставих чушките леко да се охладят. Поръсих ги със ситно нарязан магданоз и сервирах.
Добър апетит! 😋

📌За да се получи добра не много гъста застройка е важно в тавата наистина да има повече течност. Затова винаги приготвям това ястие в голяма и дълбока тава.
📌Има вариант, при който сосът остава в касеролата и поливате всяка порция при сервиране.

Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми https://inthebeniskitchen.com/ ,
страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/a.todorova75/ ,
в Инстаграм https://www.instagram.com/albena.todorova.946/
или стената ми в Пинтерест https://www.pinterest.com/beniii0149/,
Ще се радвам да коментирате, харесвате и споделяте тук рецептите, които са ви допаднали. 🥰

Вариант с крехки зелени чушки

6 коментара към “Пълнени чушки с кайма и ориз

  1. За 8 бр.чушки , 800гр. ориз …? Трябва да не съм виждала през живота си пълнени пиперки и пак няма да повярвам ?

    Харесвам

    1. Здравейте, Кика 🙂 Чушките бяха 1 кг или 8 по-големи. И да, 800 гр. кайма поеха и чашата ориз. Остана ми само 1 лъжица от плънката, която сложих в тавата. 🙂 Благодаря Ви! 🙂

      Харесвам

  2. Здравейте водата с бъльона къде отива? Тези 5 ч.ч, с които заливате напълнените чушки ли трябва да е? Благодаря предварително.

    Харесвам

    1. Здравейте, Хриси! 🙂 Слагам цитат от рецептата „Така напълнените и разположени в тавата чушки набодох на 2 места с острото на ножа и залях с 5 ч.ч. вряла вода /1300 мл./ Идеята на повечето течност е да остане за приготвянето на застройката. Ако не я обичате и ще я пропуснете и 4 ч.ч. са достатъчни /1 л./ „. Относно застройката, от известно време правя само с 2 жълтъка и 100 гр. кисело мляко. В малка купа разбърках много добре киселото мляко, двата жълтъка и щипка сол. Добавих малко от горещата течност на ястието, разбърках и добавих в соса около чушките. Разклатих тавата, за да се смеси добре и върнах във фурната, докато ястието отново завря и готвих 5-6 минути. Сосът не става твърде гъст, защото така го харесваме, а и като престои се сгъстява допълнително. На разположение съм, ако има още нещо и Ви пожелавам прекрасен следобед! 🙂

      Харесвам

      1. Много благодаря за изчерпателния отговор, днес ще ги приготвя! 😊 Хубав и усмихнат ден пожелавам.

        Liked by 1 person

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.