БЪЛГАРСКИ ГОЗБИЯСТИЯ С МЕСО

БОБ С НАДЕНИЦА на фурна – Тайната на манастирската кухня

Една от най-традиционните български храни. Боб с наденица, но по манастирски. Защо ли? Защото е много по-вкусен, полезен , ароматен и по-вкусен надали сте яли някога. Тази гозба сама по себе си е простичка, но в съчетанието на ароматните билки и вкусна наденица от Аз ям! е наслада за душата. Рецепта, която се готви с любов и самата е любов. Храна достъпна за трапезата на всеки дом. С всяка следваща лъжица преоткривате вкуса на храната и балкана. Трябва да знаете, че щом чуете една храна да е по манастирски – то значи е много вкусна! Тази храна се готви бавно, търпеливо и с много любов. Преоткрийте вкуса на Боб по манастирски с наденица. Ще е гъсто и питателно, ще изобилства от зеленчуци, вкусове и билки!

✅ Повече за Аз ям! ето тук:

https://azyam.bg/

https://facebook.com/azyamotgradus

https://instagram.com/azyam.bg

детайли

Време за приготвяне

10мин.

Време за варене/печене

1.30мин.

Порции

6бр.

рецепта за боб по манастирски с наденица :

  • 500гр.традиционен боб

  • 6бр. Македонска наденица Аз ям!

  • 2 стръка целина стебла

  • 1 връзка магданоз

  • 1 глава стар лук

  • 3бр. червени чушки

  • 2бр. моркова

  • 1 стрък пресен чесън

  • 2бр. домата

  • 3 скилидки чесън

  • 1с.л. червен пипер

  • 2с.л. брашно

  • 4 стръка прясна мащерка

  • 5,6 листа джоджен

  • 1ч.л. чубрица

  • 1ч.л. девесил

  • 1 1/2 сол

  • 1/3 ч.л. черен пипер

  • 4с.л. олио

Начин на приготвяне:

Измийте боба и  го накиснете  в студена вода от вечерта. На сутринта набъбналият боб отцедете и изсипете в тенджера. Налейте вода, така че да покрие боба и сложете на котлона да завира. След като заври водата – изхвърлете водата и налейте вряла вода. Поне първата вода на боба се изхвърля.

  Добавете стеблата целина и завързани дръжките на магданоза към боба. Сложете боба да  ври под капак на тих огън до пълно сваряване. През това време си подгответе зеленчуците. В една купа добавете нарязан на ситно глава лук, листата магданоз, кубчетата чушки, кубчетата моркови, накълцаният стрък чесън и рендосаните домати. Към зеленчуците добавете и 3 цели скилидки чесън .

  След като стане готов боба- отстранете целината и дръжките от магданоза. Изсипете към него нарязаните зеленчуци и разбъркайте .Сложете боба със зеленчуците за 10мин. Да поври.

  В сух тиган препечете червеният пипер с брашното за около 1,2мин докато замирише и леко стане златиста сместа. Размийте сухата смес до гладка каша в малко вода. Шест наденици от Аз ям! се нарязват отгоре като на решетка.

  След като боба е поврял за кратко със зеленчуците изсипете кашата от пипер и брашно към боба. Добавете ароматните подправки: мащерката, джоджен , девесил, чубрица, сол и черен пипер

  Изсипете боба в тава, залейте с малко олио  и наредете отгоре наденицата. Печете в сгрята фурна на по-високо ниво на 220гр. за около 30мин. Или докато се запече наденицата. Боба се сервира леко охладен за да се разгърнат всички вкусове и аромати!

Ако сте харесали рецептата ми, може да се абонирате за ютюб канала ми – “Приказна кухня с Ани” и да активирате камбанката, за да не пропускате моите видео рецепти. Станете част от фейсбук страницата ми- “В кухнята на моето голямо семейство” и се присъединете към кулинарната ни група – “Приказна кухня с Ани” , където Вие ще творите! Последвайте ме и в инстаграм @prikaznakuhnqsani Благодаря Ви, с обич Ани!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *