Ястия/ Ястия без месо

Фалшива дроб сарма със заливка

Фалшива дроб сарма със заливка

Време е за вкусните идеи свързани с великденската трапеза. Аз се опитвам винаги по-рано да направя моите предложения, за да може всеки да се огледа и да избере най-подходящите за своето семейство и гости.

Тази година, голяма част от моите гости не консумират месо, а друга част не обичат дреболиите от агнешкото, които използвам за приготвянето на традиционната дроб сарма. Точно затова, ще приготвя един различен вариант, който всички ще харесат, дори и тези които обичат оригиналния вариант, няма да усетят разликата с тази вкусотия 😊

Както винаги, за перфектен резултат ще се доверя на Oриз Екстра на марката Крина, който е висококачествен ориз с едри бляскави зърна, с отличен вкус и гарантиран резултат. Препоръчван е за традиционни домашни рецепти, защото попива от аромата на гозбите и има перфектна структура след приготвяне. Това е ориза, който се сварява най-равномерно от всички останали, които към опитвала и е наистина любимият в моята кухня.

Фалшива дроб сарма със заливка

Prep Time20 minutes
Cook Time35 minutes
55 minutes
Total Time1 hour
Servings: 9

Equipment

  • 1 тиган
  • 1 форма за печене
  • 1 купа за смесване

Ingredients

  • 1 ч. ч. ориз Екстра Крина
  • 6 с. л. зехтин
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 бр. праз лук
  • 500 г пресен спанак
  • 300 г гъби печурки
  • 3 бр. скилидки чесън
  • 1 ч. л. сушен джоджен
  • ½ връзка пресен магданоз
  • 2 и ½ ч. ч. зеленчуков бульон
  • сол и черен пипер

За заливката:

  • 300 мл. прясно мляко
  • 2 с. л. брашно с малък връх
  • 3 бр. големи яйца
  • 300 г заквасена сметана
  • сол и черен пипер

Instructions

  • Пригответе правоъгълна тавичка за печене.
  • Измийте и нарежете на дребно пресния лук и праз лука.
    Измийте и оцедете от водата ориза и спанака.
    Спанака нарежете грубо на парчета.
    Почистете гъбите и ги нарежете на четвъртинки.
  • Загрейте в голям тиган 2 супени лъжици зехтин и задушете праз лука и пресния лук с щипка сол. От време на време, добавяйте по 2-3 супени лъжици от бульона, за да не се запържват зеленчуците, а да се задушават.
    Когато са готови, прибавете ориза и запържете за няколко минути, докато стане прозрачен. Изсипете ориза и лука в тавичката, в която ще печете.
  • В същия тиган, поставете 1 супена лъжица зехтин и задушете спанака, докато омекне. Изсипете спанака в тавичката при ориза и лука.
  • В същия тиган, поставете останалия зехтин и запържете гъбите до златисто от всички страни. Към края прибавете чесъна и разбъркайте за кратко. Прибавете и тях в тавичката.
  • Разбъркайте всички продукти, за да се разпределят равномерно във формата за печене.
    Прибавете подправките, бульона, сол и черен пипер на вкус.
    Поставете тавичката във фурната и печете на 180°С за 20 минути.

Приготвяне на заливката:

  • Разбъркайте първоначално добре брашното с малко количаство прясно мляко, за да получите гладка каша. След това прибавете всички останали продукти и разбийте сместа много добре, с помощта на кухненска тел, докато получите еднородна смес. Овкусете със сол и черен пипер.
  • След 20 минути печене на дроб сармата, изсипете заливката върху нея и запечете за още 15-20 минути, докато се зачерви апетитно коричката.
  • Сервирайте с лъжица кисело мляко всяка порция и поръсете с прясно нарязан пресен лук.

Може също да харесате:

Няма коментари

Оставете коментар

Recipe Rating