Основни · Постни ястия

Постно прясно зеле на фурна

Постно прясно зеле от https://inthebeniskitchen.com/

Здравейте, приятели! 🤗
Подсетена от Светлето Иванова и вдъхновена от две чудесни ранни зелки в Билла, обядът днес бе любимото ни постно зеле. 😋🥘👩‍🍳🛒Колкото и зеле да вложа в това ястие, все не ни достига. Можем да го хапваме постоянно. 😋🤩💯
Приятен следобед ви пожелавам и добро настроение!🥰☕️🌞
Нужни са:
🥘2 средно големи зелки /общо около 4 кг./
🥘300 гр. нарязани на дребно домати от консерва /или 2 средно големи пресни/
🥘2 ч.л. червен пипер
🥘1 дафинов лист
🥘6-8 зърна пипери микс /може и само черен пипер/
🥘1 кубче органичен зеленчуков бульон /може да го пропуснете, ако не разполагате/
🥘Олио /постното зеле поема повече/
🥘Сол на вкус /фино смляна морска/
В касерола загрях 700 мл вода.
Махнах най-външните листа на зелките, измих ги и всяка от тях разрязах на 4 равни части, които нарязах на едро, като отстранявах по-дебелите жилки.
В голяма и дълбока тенджера, загрях 5-6 с.л. олио и започнах поетапно да добавям зелето, като и посолявах по малко. Разбърквах и добавях зеле, докато цялото се побра в тенджерата. На два пъти добавих и по още малко олио. На финал прибавих кубчето бульон, червения пипер, дафиновия лист и зърната пипери, разбърках и налях гореща вода, която да бъде една идея под нивото на зелето. Готвих под леко открехнат капак за около 15-20 минути или докато започна да омеква. Тогава добавих доматите и готвих още 5 минути. Фурната загрях на 200 градуса. Зелето прехвърлих в голяма и дълбока тава /диаметър 34 см. и височина 8 см./, като добавих и бульона от тенджерата. Той не трябва да е твърде много, за да се запече по-бързо ястието. Сложих го в горещата фурна на по-високо ниво на решетката. Готвих до апетитен загар.
У дома обичаме печеното зеле не прекалено меко, а хем сготвено, хем запазило съвсем лека хрупкавост.
Сервирах топло.
Добър апетит! 😋

Ако моите рецепти ви харесват, последвайте блога ми https://inthebeniskitchen.com/ ,
страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/a.todorova75/ ,
в Инстаграм https://www.instagram.com/albena.todorova.946/
или стената ми в Пинтерест https://www.pinterest.com/beniii0149/,
Ще се радвам да коментирате, харесвате и споделяте тук рецептите, които са ви допаднали.🥰

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.